Barbara Brokken

Voelbaar anders, dat is waar het in mijn keramiek om draait. Objecten die je wilt oppakken, koesteren en/of dagelijks gebruiken. Waar je telkens weer tevreden naar kunt kijken omdat ze nooit vervelen. Een object hoort vaak al bij de koper, bij de eerste aanblik. Ik zie het gebeuren, elke keer weer. Elk object vindt zijn eigen weg.

Ik ben Barbara Brokken en Cerasensa is mijn parttime keramiekatelier. Als ik over keramiek praat, voel ik de klei al door mijn handen gaan. Vandaar dat ik onder de naam Cerasensa werk: een combinatie van ceramics en sense.

Zeven jaar lang heb ik op dinsdagavond kommen en cilinders gedraaid bij de SKVR. Daar heb ik de eerste meters achter de draaischijf gemaakt. Twaalf jaar later startte ik weer, nu met cursussen in Frankrijk en in Gouda. Toen ik buikpijn kreeg de laatste schooldag omdat ik de geur van klei ging missen, wist ik het gewoon. Het was tijd voor de opleiding.

Bij de Nederlandse Keramiekopleiding heb ik zowel de driejarige opleiding in draaivormen, als in handvormen gedaan. Tegelijk, naast mijn full time baan in communicatie. Mijn eigenlijke doel was zelf glazuren ontwikkelen. Echt kunnen maken wat ik wil. Mijn tweejarig onderzoek vervolgde ik daarom in een vierde, extra leerjaar Glazuren.

Met draaitechnieken werk ik qua ontwerp heel intuïtief. Bij handvormen zie je duidelijk mijn grafische achtergrond terug. Daarbij werk ik vaak vanuit mijn fotografie en werktekeningen, omdat klei nu eenmaal snel droogt.

Regelmatig krijg ik de vraag of het nu werk of hobby is. Het antwoord is waarschijnlijk: een passie en een verslaving tegelijk. Keramiek is een levenslang proces.

website: under construction

socials