GUILLAUME VOGELS

 

Mijn­­­­ naam is Guillaume Vogels, beeldend kunstenaar en ik woon in Rhoon. In Tilburg heb ik de Academie voor Beeldende Vorming gedaan, waar ik vooral bezig was met fotografie, videovormgeving en beeldhouwen. Tegenwoordig maak ik voornamelijk schilderijen en aquarellen.

 

Over mijn werk: de schilderijen bestaan uit zeer veel lagen olieverf, soms wel 30 of meer. Omdat een laag bijna een week moet drogen, gaat er veel tijd overheen voordat een werk ‘af’ is. De doeken veranderen voortdurend - soms zeer radicaal - en ik maak geen plannen of schetsen van tevoren. Door vele lagen aan te brengen, probeer ik een gevoel van anciënniteit op te roepen, zoals bijvoorbeeld bij een oude, versleten deur in een middeleeuws kerkje, waarop de oude lagen verf nog te zien zijn. Tegelijkertijd zoek ik naar een associatie met atmosfeer, mist, wolken, licht en lucht.

 

De aquarellen maak ik als tegenhanger van de schilderijen; het duurt veel minder lang om deze te maken. Vaak maak ik ze in één sessie, maar soms gaan ook hier nog wat lagen overheen. De waterverf maakt dat je vluchtig en transparant werkt, waardoor aquarellen minder ‘zwaar’ ogen. Ook hier zoek ik naar kleurnuances en de verwijzing naar licht en mist of wolken.