HENK JACOB DE BRUIN

 

Hallo! Leuk om kennis te maken. Mijn naam is Henk Jacob.

Ik studeerde in 1992 af aan de Kunstacademie van Kampen, in de richting Grafisch Ontwerpen. Vanaf 1991 werkte ik bij verschillende ontwerpbureaus in Amsterdam en Rotterdam. Hoogtepunten waren o.m. huisstijlontwikkelingen van Zilveren Kruis, de Belastingdienst, Emergis en Strukton.

Ook was ik al bezig met het maken van illustraties en infographics voor onder andere de Publieke Omroep en de RET.

Na 13 jaar besloot ik me, naast freelance werk te gaan richten op onderwijs; en werd docent kunst, ontwerp en illustratie en werd zelf ook weer getriggerd om aan de gang te gaan.

In eerste instantie volgde een expositie op Katendrecht met propaganda getinte schilderijen. Daarnaast maakte ik artwork voor longboards en snowboards. Vervolgens bracht ik door middel van crowdfunding een geïllustreerd boek uit met de titel ‘Hidden Caps-A journey along typography in disguise’

Na het ontwikkelen van mijn boek had ik zin en behoefte aan een nieuw project. In die tijd was ik bezig met het ontwerpen van twee cd covers en bedacht mij hoe leuk het zou zijn om voor je favoriete artiesten met totale vrijheid visueel te kunnen reageren op de muziek. Wat doet het met mij, waar gaat het over; wat verteld het.

Zo ontstond ‘Mixtape’. Zo heb ik al veel nummers van mijn persoonlijke Play list afgewerkt. Of het boek er ooit komt weet ik niet. Mijn Play list is niet ieders smaak. Ik hoop dat de beelden los ook aanspreken. 😊

Ruimtelijk

In mijn schetsboeken was ik al jaren bezig met boomhutten, krotachtige bouwsels en onmogelijke campers. Op een bepaald moment ontstond het idee om deze schetsen te gaan vertalen naar echte bouwsels. Sommige bouwsels ontstaan zoals gezegd vanuit een geschetst idee, terwijl andere vanuit het proces ontstaan..

Ik teken graag. Het liefst hele woorden, zinnen, verhalen. Maakt niet uit wat, waarop of waarmee; zoals men het wil met pen of potlood op papier, met acryl, of digitaal schilderend op de computer.

Of toch ruimtelijk: tekenend- met karton, hout en-recentelijk ook klei. Moeilijk te vatten in een plaatje; wellicht erg grafisch maar dat maakt niet uit. Als het verhaal uiteindelijk maar begint te kriebelen; en het beeld de fantasie maar prikkelt.

Henk Jacob de Bruin